O etapă importantă atunci când se dorește începerea construirii unui gard, împrejmuirea imobilului sau a unei construcții este trasarea limitelor de proprietate.
Prin procesul de trasare se executa transpunerea proiectului din plan, efectiv in teren. Aceasta etapa se executa de către un topograf autorizat, cu aparatură topografica specializată de mare precizie.
Pana acum ceva timp, legislația sau autoritățile competente nu au obligat proprietarii să execute trasarea, dar odată cu greșelile provocate de dezvoltarea rapida si haotica, trasarea a devenit aproape obligatorie. Procesul verbal de trasare semnat și ștampilat de către un topograf autorizat este documentul prin care acesta își asuma răspunderea pentru trasarea limitelor de proprietate conform documentației cadastrale avizate si documentul prin care puteți dovedi că acest proces a fost executat în conformitate cu legea in vigoare.
Problemele din acte, legislația permisiva, construirea fără autorizații de construire, măsurători executate greșit, proiecte executate de la birou, au condus la situația in care un proprietar de buna credință poate întâmpina probleme neprevăzute, rezolvarea lor fiind posibilă într-o perioada de timp mare si cu costuri mari.
Trasarea terenului este recomandata înainte de a cumpăra un imobil, în scopul verificării. In urma acestui proces, se pot constata probleme precum:
- suprapunerea terenului cu terenul vecinului;
- lotul de teren nu se afla în locul specificat de vânzător;
- suprafața regasită în teren este mai mica decât suprafața din acte
- parcela este poziționată pe drum ( drumul nu a fost trasat atunci când a fost executat);
- cadastrul întocmit greșit (pozitionat gresit);
- configurația din teren nu corespunde cu situația din schița cadastrala (împrejmuirea cu gard este executata greșit);
In cazul în care deja dețineți un lot de teren, trasarea se executa cu scopul de a marca corect limitele de proprietate.
Sunt foarte multe cazuri atunci cand proprietarii aleg sa îsi traseze limitele de proprietate singuri cu ajutorul unei rulete si pot aparea urmatoarele probleme:
- referinta pe care o aveti cand masurati cu ruleta este un element din teren, de regula gardul vecinului, dar daca gardul luat ca referinta nu este pozitionat corect in coordonate, rezulta ca si gardul dvs. o sa fie pozitionat gresit. Referinta noastra nu este niciun element din teren, ci originea Sistemului de Proiectie “Stereografic 1970” ajutati de constelatia satelitara.
- cu ruleta nu se masoară distanta înclinată;
- cu ruleta se pot trasa gresit unghiurile;
- nu primiti proces-verbal de trasare, deci vă asumati intreaga răspundere;
- nu puteti verifica dacă într-adevar terenul este pozitionat corect în coordonate, conform cadastrului;
Aceasi problema este întalnita si la trasarea constructiei (axelor casei). De regula, constructorul se ofera sa traseze casa cu ruleta si sfoara, referinta fiind laturile gardurilor deja existente. Problema apare atunci cand se constata ca realitatea din teren nu este conforma cu planul, de “vina” fiind gardul vecinului care este construit cu 40 cm in afara limitei de proprietate sau cadastru este întocmit gresit. Aceste probleme se pot anticipa daca arhitectul cere o ridicare topografica a terenului, inainte de a executa proiectarea si daca constructia este trasata de catre un topograf autorizat.
Atenție ! Prin lucrarea de trasare a limitelor de proprietate se stabilesc limitele din cadastrului avizat de Oficiul de Cadastru (OCPI). In cazul în care, în urma trasării în teren a limitelor imobilului, se constata ca ele nu sunt conforme cu realitatea, cadastrul trebuie rectificat printr-o lucrare de actualizare.
Executarea trasării se realizează cu ajutorul aparatelor de mare precizie, care pot atinge o precizie milimetrica pentru puncte poziționate relative între ele.
Pichetarea în teren se executa prin țăruși din lemn sau fier, borne sau în cazul construcțiilor unde precizia o cere, prin cuie de beton.
Acte necesare pentru trasarea limitelor de proprietate: Planul de amplasament si delimitare (PAD).
Pentru o cerere de oferta de pret ne puteti contacta.